10 ознак проблем із нирками - перевірте себе

10 ознак проблем із нирками – перевірте себе

Медицина и здоровье

Нирки – фільтр нашого організму, які щодня очищають сотні літрів крові від надлишку води, шлаків та токсинів. Вони нормалізують тиск та кількість еритроцитів, баланс мінералів та поживних речовин у крові. На роботі і стані нирок позначаються різні чинники:

  • неправильне харчування та дієти;
  • переохолодження;
  • зловживання алкоголем;
  • наявність невилікуваних осередків інфекції в організмі;
  • тривалий курс лікування деякими препаратами;
  • перевтома та порушення режимів сну та відпочинку;
  • недостатній питний режим та рідкісні сечовипускання;
  • діарея та деякі інші порушення у роботі ШКТ.

Результатом можуть стати пієлонефрит (запалення нирок), ниркова недостатність, сечокам’яна хвороба та інші захворювання. У цій статті https://vabos.com.ua/pisok-v-nirkax-simptomi-likuvannya-v-domashnix-umovax/ розсмоктують як виводити пісок із нирок у домашніх умовах. Зазвичай хвороби нирок можуть довгий час залишатися непоміченими або протікати з симптомами, що нагадують інші захворювання. Наприклад, незначне підвищення температури, як при ГРВІ, або болі в спині, як при радикуліті та інших проблемах з хребтом. Без своєчасного лікування захворювання прогресує, можливі ускладнення та незворотні наслідки.

Пропонуємо дізнатися про найчастіші симптоми захворювань нирок, крім класичного болю в попереку та температури, щоб не залишити їх без уваги і вчасно вжити заходів. 10 ознак, за яких варто спостерігати за роботою нирок або перевірити їх у лікаря, розповів уролог Кутузовського центру Evolutis Clinic Прокопенко Михайло.

№ 1 – каламутна або зі зміненим кольором сеча

У нормі колір сечі – від світло до темно-жовтого. Можлива короткочасна зміна через особливості раціону. Наприклад, рожева, червона або іншого кольору сеча при вживанні буряка, темних ягід або деяких ліків. Але якщо колір сечі змінився так, в ній з’явилися домішки крові, каламутність – варто подумати про роботу нирок. До речі, про причини крові у сечі ми вже розповідали тут.

№ 2 – піна в сечі

Може бути нормою при сильному струмені сечі або симптомом, що в сечі є білок або токсичні речовини через порушення фільтрації та виведення компонентів крові нирками.

Цікаво! У нирці дорослої людини близько 1 мільйона елементів, що фільтрують, а загальна довжина капілярів у нирці — близько 25 км.

№ 3 — сечовипускання, що почастішали.

Їх причиною може бути пиво, прийом діуретиків або препаратів від підвищеного тиску або захворювань органів сечовидільної системи: нирок, сечового міхура. Серед можливих: цистит, пієлонефрит, сечокам’яна хвороба.

№ 4 – мерзлякуватість і часта втома

Їх можлива причина – зниження рівня еритропоетину (гормону, що впливає на вироблення еритроцитів) та кількості самих еритроцитів, які переносять кисень. Виникає анемія та кисневе голодування тканин, а людина може мерзнути навіть у спеку, відчувати постійну слабкість та втомлюватися від невеликих фізичних навантажень.

10 ознак проблем із нирками - перевірте себе

№ 5 – нудота та втрата апетиту

Найчастіше нудота турбує при порушеннях у роботі ШКТ, захворюваннях печінки або харчових отруєннях (як їх уникнути і що робити, якщо це не вдалося, читайте тут). Але одна з можливих причин відсутності апетиту, нудоти і навіть блювання – порушення у роботі нирок та інтоксикації організму. Розібратися в причинах нудоти допоможе терапевт чи вузькопрофільні фахівці: гастроентеролог чи уролог.

№ 6 – головні болі, запаморочення

Їх можливі причини: інтоксикація організму та зниження кількості еритроцитів у крові через порушення роботи нирок. Через накопичення токсинів, кисневого голодування порушується робота головного мозку, погіршується пам’ять та концентрація уваги, частіше болить голова.

Цікаво! Нирки – орган, який пересаджують найчастіше. Вперше таку операцію провели 1933 року.

№ 7 – сухість і свербіж шкіри

Ці скарги можуть виникнути при інтоксикації організму, порушеннях надходження кисню до тканин та обмінних процесів. В результаті можуть з’явитися пітниця і висип, шкіра свербить, сохне і лущиться.

№ 9 – набряки

Їхня причина — затримки рідини в організмі через порушення роботи нирок. Ниркові набряки найчастіше виникають на обличчі навколо очей. Звичайно, затримка рідини може відбуватися з різних причин: надлишок солі у їжі напередодні, ПМС. Але якщо набряки турбують постійно і не залежать від раціону, то варто звернутися до лікаря.

№ 10 – неприємний запах з рота та зміна смаків

При порушеннях у роботі нирок та зниженні їхньої фільтруючої здатності дихання віддає аміаком через підвищення рівня азоту в крові. Крім того, знижується вироблення слини, що додатково погіршує запах із рота. Також при порушеннях обміну речовин та поганому виведенні азоту та креатиніну виникає небажання їсти білкові продукти: молочні, м’ясні.

Що робити, якщо є такі симптоми? Не варто гадати, ризикувати самолікуванням чи пускати все на самоплив. Вилікувати захворювання легше на ранніх стадіях, тому варто звернутися до лікаря та обстежити нирки. Помітити порушення у їхній роботі допоможуть аналізи крові та сечі, УЗД нирок. Рекомендуємо проходити такі обстеження щорічно, щоб запобігти захворюванням при непомітному перебігу на ранніх стадіях.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *