Побічна дія ібупрофену виявилася серйознішою, ніж думали фахівці

Побічна дія ібупрофену виявилася серйознішою, ніж думали фахівці

Интересно Медицина и здоровье

Вчені з’ясували, що ібупрофен робить набагато більший негативний вплив на організм людини, ніж раніше.

Американські вчені заявляють, що побічний ефект популярного знеболюючого може бути навіть небезпечним. Його не рекомендують застосовувати без гострої потреби, особливо чоловікам, оскільки вони знаходяться у зоні підвищеного ризику. Наслідки вживання ібупрофену з алкоголем розповідають тут https://shashlichok.org.ua/?p=9180.

Довгий час ібупрофен вважався одним із найбезпечніших та найдоступніших болезаспокійливих засобів. Він належить до протизапальних препаратів нестероїдного типу і бореться з різними запаленнями, болями і навіть лихоманкою. Як і в будь-якого іншого препарату, ібупрофен має побічні дії, і вони вказані в інструкції. Однак виробники заявляють, що багато таких дій зустрічаються вкрай рідко. Дослідники з університету в Дейвісі, Каліфорнія докладніше вивчили наслідки застосування ібупрофену і дійшли шокуючих висновків.

Американські дослідники стверджують, що вплив ібупрофену на печінку виявився занадто серйозним, чого не передбачалося раніше. Сам автор роботи Одрін Гомес підтверджує негативний вплив препарату на серцево-судинну систему. Зокрема, це знеболювальне підвищує ризик виникнення інсульту. Але вплив компонентів ібупрофену на печінку досі не було остаточно вивчено.

Побічна дія ібупрофену виявилася серйознішою, ніж думали фахівці

Команда спеціалістів проводила експерименти на мишах. Щодня гризуни отримували дозу ібупрофену, що дорівнює 400 мг на день у перерахунку для людського організму. Потім було виміряно показники, що допомагають проаналізувати всі можливі метаболічні шляхи в клітинах печінки. Для цього використовувався метод мас-спектрометрії, що визначає концентрацію компонентів у досліджуваній речовині.

Виявилося, що під впливом ібупрофену спостерігаються серйозні зміни експресії білків печінки. Що це означає? Це означає, що зміни торкнулися шляхів, що беруть участь у метаболізмі амінокислот, вітамінів і навіть деяких гормонів, що може призвести до дисфункції печінки. Препарат порушує активність понад 300 білків. Це значення суттєво перевищило передбачувані очікування спеціалістів.

Цікаво, що вплив ібупрофену на самців і самок відрізняється. Так, наприклад, відмінності простежуються у розщепленні лікарських речовин в організмі та системі видалення клітинних відходів. З’ясувалося, що через знижену швидкість метаболізму ібупрофену ліки, що застосовуються разом з ним, довше залишатимуться в чоловічому організмі, ніж у жіночому. Отже, необхідно виробити рекомендації щодо гендерно-орієнтованого застосування ібупрофену.

Пам’ятайте, що безконтрольне застосування у тому числі безрецептурних препаратів так чи інакше має наслідки. Не зловживайте лікарськими засобами та не приймайте їх без гострої потреби. Незначні болі та неясні симптоми зовсім не є показаннями до застосування знеболювальних.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *