Гарний багаторічник для сирої тінистої ділянки: симплокарпус

Советы

Існують рослини, які дуже люблять сиру грунт і півтінь – а адже це проблемне місце на ділянці! Якщо вам “пощастило” отримати саме такий, не варто засмучуватися. Навіть болотисте місце можна зробити неймовірно привабливим! Більше порад по садівництву дивіться тут https://tdazovcable.kiev.ua/.

Симплокарпус – з чим його їдять?

Насправді, навіть жартома не варто пробувати рослина на смак: отруйні всі його частини від листя до коренів та ягід. А ось прикрасити сад з його допомогою – простіше простого! До речі, варто пам’ятати, що рослина має дуже неприємний запах, якщо його пошкодити (причому потрапляння його соку на шкіру викликає пухирі). А рослина запилюється мухами. Є багато видів симплокарпуса, але найвідоміший у садівництві – симплокарпус смердючий. В Росії його називають связноплодник смердючий, а в Америці – капуста скунса.

Гарний багаторічник для сирої тінистої ділянки: симплокарпус

Розмножується симплокарпус насінням, причому для них обов’язкова стратифікація: ранньою весною насіння садять в підготовлений субстрат із суміші крупного піску і моху сфагнуму, просто втираючи долонею в поверхню. Ящик з посівами поливають через піддон і виносять в сад для проходження стратифікації. Насіння сіють неочищеними, ягідна м’якоть живить зародок, і насіння з настанням тепла проростає. Розсаджують молоді рослини дуже обережно, в жодному разі не пошкоджуючи коріння, інакше саджанець загине.

Надалі рослина взагалі не завдасть клопоту: шкідників і хвороб у нього практично немає. А якщо висаджений симплокарпус в “”потрібному”” місці, а саме на перезволоженому кислої землі з півтінню, доглядати за ним не доведеться.

Ранньою весною симплокарпусы випускають незвичайні квіти: спочатку крізь землю протыкаются темно-бордові “”покривала””. Поступово вони розгортаються, і через тиждень всередині показуються жовті качани.

Цвітіння дуже екзотичне, і триває приблизно місяць. Під час цвітіння починають рости листя, пронизуючи землю як голки, і поступово розгортаючись в красиві серцеподібні листочки на високих черешках.

Гарний багаторічник для сирої тінистої ділянки: симплокарпус

Листя дуже великі, до 40 см в довжину і 30 см завширшки. Зібрані в густі розетки, і красиво відігнуті в сторони. По закінченні цвітіння симплокарпус залишається дуже декоративним, нічим не поступаючись в красі королевам тіні хостам. І лише з настанням заморозків розкішні листя починає відмирати.

Багаторічник морозостійкий в зоні 4, тому в умовах Середньої смуги укриття на зиму не потребує. Навесні молоді сходи можуть пошкоджуватися поворотними заморозками, тому саме навесні рекомендується вкривати рослина нетканим матеріалом.

Симплокарпус гарний у поєднанні з хвойниками, астильбами, жівучкой, барвінком, джефферсонией, хостами, болотними ірисами та іншими рослинами. Більше про симплокарпусе можна .

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *